Beleid Kadasterkosten

Belangrijk!

Het is mogelijk dat het Kadaster, de overheid of bijvoorbeeld de rechtbank ons een ander bedrag in rekening brengt dan op jouw nota van afrekening/declaratie staat. Daarnaast is het mogelijk dat we te weinig doorhalingskosten in rekening hebben gebracht.

Wat gaan we doen?

We houden voor je bij of je geld terug krijgt of moet bijbetalen. Zodra dat het geval is ontvang je een bericht van ons, je hoeft zelf verder niets te doen.

Twee situaties

 1. Je hebt te weinig betaald: je ontvangt achteraf een aanvullende factuur voor het verschil. We sturen een betaallink mee.
 2. Je hebt teveel betaald: wij storten het verschil terug op jouw rekening. We nemen contact met je op en vragen naar je rekeningnummer.

Te veel betaald? Steun Unicef

SmartLegal Notariaat steunt Unicef. Tijdens het uitvoeren van jouw opdracht heb je kunnen aangeven of je een eventueel tegoed (situatie 2) wilt doneren aan Unicef. In dat geval maken wij het verschil over naar Unicef.

Wil je niet wachten?

Vraag dan aan ons of we er direct naar willen kijken, je ontvangt dan sneller een bericht. Je kunt je aanvraag doen via dit formulier.

KADASTERKOSTEN EN LEGES BEDRAG
Inschrijving KIK akte levering of hypotheek € 82,50
Inschrijving NIET – KIK akte levering of hypotheek € 144,50
Inschrijvingskosten KIK doorhaling GRATIS, mits goedgekeurd en geaccepteerd door het Kadaster, anders € 24,50.
Inschrijvingskosten NIET – KIK doorhaling € 24,50
Inschrijving verklaring van erfrecht GRATIS, mits goedgekeurd en geaccepteerd door het Kadaster, anders € 24,50.
Overige Kadasterkosten Op basis van een voorschot. Het kan dus zijn dat je een aanvullende factuur ontvangt of geld terug krijgt.
Inschrijven huwelijkse/partnerschaps voorwaarden Rechtbank € 195,00
Beneficiaire aanvaarding of verwerping Rechtbank € 130,00
Overige kosten en leges Bel of mail ons voor de actuele kosten en tarieven
Doorhalingskosten normale hypotheek € 208,50 (incl. BTW)
Doorhalingskosten overbruggingshypotheek € 217,80 (incl. BTW)

Wat is een KIK akte?

Anders dan een akte die niet met KIK is ingeschreven, bevat een KIK-akte gedeeltelijk gestandaardiseerde tekstfragmenten. Gegevens die voor het Kadaster relevant zijn, worden bij het aanleveren van een KIK-akte in een apart xml-bestand meegeleverd. Dit bestand wordt gebruikt voor geautomatiseerde verwerking.

Het Kadaster kan stukken geautomatiseerd verwerken als herkenbaar is waar de, voor het Kadaster, relevante gegevens zich in het stuk bevinden. De structuur van een stuk is daarom vastgelegd in een modeldocument dat uit twee tekstgedeelten bestaat:

 • Het Kadasterdeel
  Hierin staan gegevens die van belang zijn voor de inschrijving in het openbaar register en de verwerking in de Basisregistratie Kadaster.
 • Het niet-Kadasterdeel
  Hierin hebt u volledige vrijheid in opmaak en inhoud.

Bij het samenstellen van de akte wordt een XML-bestand aangemaakt dat alle, voor het Kadaster relevante, informatie bevat. Dit XML-bestand gebruiken wij voor het bijwerken van de Basisregistratie Kadaster. De integrale tekst van de akte wordt in het openbaar register opgenomen.


Wanneer is een KIK akte mogelijk?

In de meeste gevallen is bij de levering of verdeling van een woning of appartement een KIK-akte mogelijk.
Een KIK-akte is onder andere (nog) niet mogelijk:

 • in het geval de tenaamstelling in het Kadaster anders is dan de werkelijke eigendomssituatie (bijvoorbeeld bij verkoop uit een nalatenschap)
 • bij het wijzigen van erfpachtsvoorwaarden, erfpachtconversie, vastklikken erfpachtscanon, of aankoop bloot-eigendom in bepaalde gemeenten (bijv. gemeente Arnhem)
 • overdracht van bepaalde percelen

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende hypotheekverstrekkers, met erachter of ze wel of niet meedoen met het KIK-systeem.

HYPOTHEEKVERSTREKKER JA = KIK-AKTE, NEE = NIET-KIK-AKTE
ABN Amro Ja
Achmea Nee
Aegon Ja
Argenta Nee
ASR Nee
BLG Wonen Ja
Delta Lloyd Nee
Florius Ja
Hypotrust Nee
ING Bank Ja
Moneyou Ja
Munt Hypotheken Ja
Nationale Nederlanden Nee
NIBC Nee
Obvion Ja
Rabobank Ja
Regiobank Ja
SNS Bank Ja
Triodos Nee
Particuliere hypotheek (bijvoorbeeld ouders-kind) Ja
Scroll naar boven